Flamann Ildikó fazekas, kerámikus bemutatkozása

Flamann IldikóAlföldi, pontosabban hódmezővásárhelyi fazekasnak vallom magam. Használatos edényeimen ennek a tájegységnek a motívumait jelenítem meg közel 40 éve, egyéni stílusban. A három tájegységből a csúcsi motívumokat használom leginkább, a fehér alapon kék írókázást. Tabáni edényeimen alkalmazom az összes fazekas mázakat, mint sárga, zöld, barna, ritkán kék és bordó színeket.

Sokáig csak népi kerámiákkal foglalkoztam, Teaszűrős raku  bögrék, ősi magyar motívumokkal.főként használati edényeket készítettem, sütő-főzőedényeket, bögréket, étkészleteket, tárolóedényeket, és fali tálakat. Később új technikákat is szerettem volna kipróbálni, így találtam rá, a számomra teljesen új raku technikára. Ezeken az edényeken őseink motívumait, a magyar népvándorlás kori mintákat rajzoltam meg.

Később, amikor az unokáimnak meséket olvastam, s ők tágra nyílt szemekkel hallgatták, akkor született meg bennem az ötlet, hogy a meséket formáljam meg képekben. A meséket újra meg újra olvasva gyermeki kíváncsisággal kezdtem el a mesefigurákat képekben megjeleníteni. Így születtek meg a magyar népmesék, és a Grimm mesék nyomán készült színes kerámia meseképeim, melyeknek első bemutató kiállítása az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Parkban volt 2011 augusztusában, Jankovics Marcell megnyitásával, "Magyar mesék kerámia képekben" címmel..

A rátóti csikótojás. Kerámia mesekép. Készítette: Flamann Ildikó.

 
Kiállítások
Mesekép kiállítás - Szentes
A magyar népmese napján mesekép kiállítás a Szentesi Koszta József Múzeumban 2014.szeptember .29-én.
Mesél az erdő - mesekép kiállítás - Pusztaszer
"Mesél az erdő" mesekép kiállítás Pusztaszeren 2014.július .19-én.
Tapintható Mesevilág Kiállítás 2013
Tapintható Mesevilág Kiállítás - Kecskeméten a Katona József Könyvtárban. 2013. október 8 - 13
Tapintható Mesevilág Kiállítás - Miskolc
Tapintható Mesevilág Kiállítás - II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc, Görgey Artúr u. 11. 2013. október 15. 14 óra
Tapintható Mesevilág Kiállítás 2013
Tapintható Mesevilág Kiállítás a siófoki Kultrális Központ előcsarnokában 2013. április 9-én.
Tapintható Mesevilág Kiállítás 2012
Tapintható Mesevilág Kiállítás a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában, 2012 Április 11-én.
Ópusztaszer 2011
Magyar mesék kerámiaképekben. Kiállítás megnyitó Jankovics Marcellel...