Méltatások

Videó a kecskeméti kiállításról

A felvétel megtekinthető ezen a linken.

 

Kecskeméti kiállításról

Számomra ezek a csodálatos képek nagy örömet okoztak.
Szerencsésnek tekintem magamat, hogy egykoron látóként megismerhettem a színek és a mesefigurák varázslatos világát. A régen elfeledett emlékeket a képek felélesztettek bennem. Újra gyerek lettem és átéltem ezeket a csodálatos érzéseket.
Nagyon elvarázsoltak a Jancsi és Juliskában a bibircsókos boszi, a Kis Gömböc, és a Macskacicó, valamint a Tulipános Életfa kisugárzása, tapintása közben éreztem a tulipánvirágok tavaszillatát.
Jó volt újra átélni azt a gyerekkori élményt amit a Jancsi és Juliska képe idézett fel bennem azt, hogy a mézeskalács házikóba, de jó lenne egy nagyot beleharapni...
A képeidhez jó hozzá érni, részleteiben is művészien kimunkáltak, melegséget, vidámságot, sugárzó életörömet bocsátanak ki magukból.
Mindenkinek - nem csak a nem látóknak - szeretettel ajánlom a kiállításaid megtekintését.

Köszönöm Neked az elfelejtett gyermekkori élmények felidézését!

Tóthé Böbe
látássérült könyvtári munkatárs

 

Tapintható mesevilág a könyvtárban

Tárlattal gazdagodott az Országos Könyvtári Napok Kecskeméten, a Katona József Könyvtárban. Az egymásra való odafigyelés is hangsúlyt kap a héten, így nem véletlen, hogy tapintható kerámiák díszítik a teret. A megnyitóra meghívást kapott a Magyarországi Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete.

Muzsikával köszöntötte az alkalmat a Landini Régizene Együttes. Vakokból és gyengénlátókból áll ez a közösség, amelynek tagjai gyakorta jelen vannak Flamann Ildikó fazekas-keramikus kiállításainak megnyitóján. Nem volt véletlen a téma és a közreműködők kiválasztása, hiszen az Országos Könyvtári Napok ebben az évben a családról, a barátságról, az egymásra való odafigyelésről szólnak. Az alkalmat és a tárlatot Mák Kornél alpolgármester köszöntötte. A mesés történeteket megelevenítő kerámiák kézzelfoghatóak voltak a vendégek számára. Többen is eljöttek a programra az itt élő vakok és gyengénlátók közül, akik örömmel érintették meg a beszédes képeket. A kiállítás mindenki számára nyitott október 13-ig tíz és tizenkilenc óra között.

Forrás

 

Tapintható mesevilág – kerámiából

Unokáinak készítette az első meseképeket, ma már az ilyenekből rendezett tárlaton vak és gyengénlátó gyerekek számára elevenedik meg a mesevilág. Flamann Ildikó kerámia munkáiból azonban nem csak a sérült fiatalok tanulhatnak: sok gyerek először találkozik ezek kapcsán például a Magyar Népmesék alakjaival.

Vak és gyengénlátó gyerekek számára teszi láthatóvá a mesevilágot Flamann Ildikó. A kisteleki keramikus domborképeket készít, melyek klasszikus történetek egy-egy jelenetét ábrázolják. Két hete tárlat is nyílt ezekből a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének székházában, ahol a látássérült fiatalok tapintás útján ismerhetik meg a műveket és tehetik „élővé” azt, ami eddig csak a képzeletükben létezett.

– Érdekes volt megtapasztalni, hogy akik vakon születtek, nehezen ismerik fel a mesefigurákat, hiszen nem tudják, hogyen nézhet ki egy sárkány, vagy akár csak egy róka – mesélte a keramikus. – Ennek kapcsán el is indult az ötletelés, hogy akár oktatási segédanyagként is kiválóan alkalmazhatók lennének ezek a képek, hogy ezen gyerekek számára is megelevenedhessen a mesevilág.

Flamann Ildikó, aki alapvetően fazekas, unokáinak készítette az első meseképeket. – Névnapra ajándékoztam az elsőt, ezen egy királylány és egy királyfi áll a kacsalábon forgó palota mellett. A következőt viszont már egy konkrét mese ihlette: a Fehérlófiát elevenítettem meg a kerámia domborképen.

A művész ezután már tudatosan olvasta és kereste a meséket. Először a MagyarNépmesék történeteit dolgozta fel, ősztől pedig már a Grimm klasszikusok is előkerültek. Az ötlet, hogy ezekből a vak gyerekek számára is élvezhető kiállítást lehet összeállítani, csak jóval később született.

Átlagban 40-szer 50 centiméteres képeket készít – ez fér el a kemencéjében. Az alapra kézzel mintázza meg és rakja fel a figurákat, így –  bár előfordult, hogy egy mesét már többször feldolgozott – nincs két egyforma. Égetés után pedig kifesti és mázazza a képet. – Lehet, hogy ez valaki szerint már giccses, de egy mese számomra elképzelhetetlen színek nélkül – magyarázta.

Flamann Ildikó azt mondja, ez a munka sokkal kreatívabb, mint a korongozás. – Van, hogy egy képen hónapokig gondolkozok, hogyan nézzen ki. Az állatfigurák és a fák a kedvenceim – mesélte a művész, aki szerint a mai korról ad elkeserítő képet a tény, hogy sok látó gyerek sem ismeri fel a mesejeleneteket.

– Ezt csak egy dologgal lehet magyarázni: nem mesélnek ma már nekik a szülők, így fogalmuk sincs például, hogy mi az a kacor király.

Timár Kriszta - Délmagyarország, Szeged

 

Az ópusztaszeri kiállítás vendégkönyvéből

Jankovics Marcell bejegyzése

Jankovics Marcell bejegyzése az ópusztaszeri mesekép kiállítás vendégkönyvébe.

 

Az az öröm ért, hogy én nyithattam meg Flamann Ildikó elbűvölő kiállítását. Könnyű dolgom volt, rokon lelkek vagyunk. (Az ő-zését pedig irigylem.) Teljék a kiállításban minden látogatónak akkora öröme, mint nekünk kettőnknek.  Jankovics Marcell 2011.VIII.18. Ópusztaszer

 
További cikkeink...
Kiállítások
Mesekép kiállítás - Szentes
A magyar népmese napján mesekép kiállítás a Szentesi Koszta József Múzeumban 2014.szeptember .29-én.
Mesél az erdő - mesekép kiállítás - Pusztaszer
"Mesél az erdő" mesekép kiállítás Pusztaszeren 2014.július .19-én.
Tapintható Mesevilág Kiállítás 2013
Tapintható Mesevilág Kiállítás - Kecskeméten a Katona József Könyvtárban. 2013. október 8 - 13
Tapintható Mesevilág Kiállítás - Miskolc
Tapintható Mesevilág Kiállítás - II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Miskolc, Görgey Artúr u. 11. 2013. október 15. 14 óra
Tapintható Mesevilág Kiállítás 2013
Tapintható Mesevilág Kiállítás a siófoki Kultrális Központ előcsarnokában 2013. április 9-én.
Tapintható Mesevilág Kiállítás 2012
Tapintható Mesevilág Kiállítás a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Székházában, 2012 Április 11-én.
Ópusztaszer 2011
Magyar mesék kerámiaképekben. Kiállítás megnyitó Jankovics Marcellel...